Artiklar

Välja hona eller hane?

Jag träffar en del blivande kaninägare som inte är säkra på om de skall välja en hona eller hane. Så nu skall jag berätta lite om deras olika egenskaper så kanske det kan hjälpa någon att ta ett beslut.

Hane i färgen Otter svart.

Alla kaniner är individer och har olika psyke. Så det kan såklart vara så att mina tankar inte stämmer – beroende på individen.

En hane. Livsmål är att para massa honor så hans gener lever vidare. End of story. Nej inte alls! Hanar är så mycket mer! Men såklart en hane vill visa att ”Jag är störst, bäst och vackrast”. Efter att de har blivit könsmogna så markerar de gärna sitt revir genom att gnida hakan mot saker och skvätta kissa om det lukar annan hane. Det är en del av deras liv. De går att tona ner det om man kastrerar, beroende på hur invant beteendet är. En del hanar är mindre haniga och en del hanar är mer haniga. Hanar har ofta ett väldigt jämt temperament. De är väldigt lika varje dag. Jag tycker att hanar är väldigt positiva och glada. När de har lärt sig vem som kommer med mat så blir du deras bästis! En hane kan också bli lite bossig om han märker att han är kung på stället, så de mår bra av lite regler i hemmet. Hanar är ofta duktiga med att gå på låda eller iallafall hålla sin toalett till en sida av buren.

En hona. Livsmål att bli dräktig och skydda sina ungar. Och där någonstans så har jag redan sagt så mycket om honans personlighet. De är ofta väldigt goa och vänliga men samtidigt så har en hona med starka modersinstinker ofta lite temperament, precis som kvinnor kan ha. Inget dåligt med det men de kan vakta sin bur, de spelar efter sina regler så man måste läsa av honans dagsform lite mer än en hane. Även en hona kan markera sitt revir genom att skvätta kiss. Honorna kan vara lite stökiga i sina burar och vilja bädda mer och flytta runt ströet. Sen är det många honor som är otroligt gosiga och älskar uppmärksamhet och det kan också vara olika i olika perioder.

Hona i färgen svart.

Honor:
– Brunstar
– Kan vakta sitt revir
– Kan skvätta
– Känsliga

Hanar:
– När de blir könsmogna kan de vilja para sig, även med sin ägare…
– Markerar med att stryka hakan på saker
– Kan skvätta
– Jämnt temperament

Man måste tänka på att varje kanin är en individ. De kan bli osäkra och inta ett försvarsbeteende. De kan bli rädd och vara ovilliga till kontakt. De kan få panik vid höga ljud eller plötsliga händelser.

Ungar, alla i färgen Otter havana.

Det är också bra att tänka framåt när man skall välja kanin. Vill man ha en kanin till i framtiden och ha dem ihop? Då är det bäst att börja med att skaffa en hane som man sedan kastrerar och därefter skaffar en hona. Eller så skaffar man två honor. Inget av alternativen är en säkerhet på att de kan gå ihop, de kanske inte gillar varandra. Honorna har hormoner som går lite upp och ner som kan göra så att de inte alltid gillar varandra men att det ofta går bra.

Man får ha en kanin själv om kaninen får tillräckligt med sällskap från människor.

Är det er första kanin så välj en hane. En hane kommer godkänna mycket mer än en hona om du skulle misstolka din kanins signaler. Har du mindre barn hemma så skulle jag också välja en hane.

Hoppas min text kan hjälpa någon där ute. Välkommen med frågor om du har någon fundering.
Mvh Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *